MARIETTES TESTAMENTE

Jan 15th, 2020 | By | Category: 2020-01 jan, Recension

Omslag till Mariettes testamenteAv Aron & Nora Olnafors (preud)
Bonnevier & Olofsson Förlag, 2019
ISBN 9789198239188, inbunden, 216 sidor

Jag ska försöka reda ut kaoset runt pseudonymnamnet Aron Olnafors. Förläggare Arne Olofsson avslöjar att de sex senaste böckerna är skrivna av honom själv och Lars-Gösta Nauclér. Men denna bok är ju skriven av Aron & Nora? Nora kanske är Lars-Gösta, avslöjar Arne. Men fan tro’t! Det kan vara andra besked när det är dags för nästa bok. Om det blir någon? Men det blir det säkert. Som amen i kyrkan, eller?

Som vanligt är det en skälmroman, eller charmroman kanske man ska säga. Humorn är ett centralt begrepp i detta författarskap. Vi får återse de gamla trogna ”pålitliga” hjältarna; f d bankdirektören Erik Gyllenberg, företagaren Severin C, Brattenskiöld och landshövdingen utan namn. De kan aldrig låta bli att lägga sina kloka näsor i blöt. Nytt är att vi får lyssna till en ny berättarröst – Eriks hushållerska Frida. Hon är överraskande mångkunnig och har inga problem att utklassa gubbarna på alla områden.

Aron OlnaforsFörfattarna kan också sin deckarhistoria. Flera av kapitelnamnen är tagna från gamla svenska deckarklassiker av Jan Mårtenson, Gösta Unefäldt, Bo Norgren, Sjöwall/Wahlöö, Anna Jansson, Anders Hellén, Hans-Olov Öberg, Ulf Lundell, Jan-Jöran Stenhagen samt några vars titlar finns hos flera författare. Det kan i ett fall vara Margareta Sylvan eller författarparet Marianne Davy & Marianne Arvidsson och i ett annat fall Mikael Bergstrand eller Christina & Thomas Erikson.

Dessutom dyker en hel del deckarfolk upp i handlingen. Ibland namngivna och ibland med ledtrådar. Jag är övertygad om att jag inte lyckades identifiera dem alla. Jag kände ändå igen mitt eget namn, tack och lov. Smicker eller en hommage det är frågan? Man vet aldrig med Olnafors, den slingerbulten.

Den äldre damen Mariette Drittel har för avsikt att ändra sitt testamente. Innan hon hinner det blir hon mördad. Klassiskt, eller hur? Allt sker som vanligt i Aroshamn, som jag inte kommer att avslöja vilken stad det syftar på. Sören Stadigh som är poliskommissarie där har tagit ett sommarvikariat på Gotland och kan inte ta sig an fallet. Men det kan naturligtvis våra tre hjältar. Hjältar som också tagit sig vatten över huvudet, ha ha, och ställt upp i Gotland Runt.

I olika kända deckarmiljöer, på Gotland och i Aroshamn, spanar de tre och kommer naturligtvis fram till en lösning. Men om de hade fixat det utan Fridas hjälp kan man ju undra? Kvinnans list överträffar här männens nyfikenhet. Som vanligt underhållande från Olnafors, vare sig det är Aron ensam, eller tillsammans med Nora.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22