Maria Lang x 3

Sep 5th, 2013 | By | Category: 2013-09 sep, Recension

Maria Lang alias Dagmar LangeEN SKUGGA BLOTT!
Av Maria Lang (pseud för Dagmar Lange)
Norstedts 2013
ISBN 978-91-1-304799-7, inb 215 sid

ROSOR KYSSAR OCH DÖDEN
Norstedts 2013
ISBN 978-91-1-304810-9, inb, 200 sid

TRAGEDI PÅ EN LANTKYRKOGÅRD
Norstedts 2013
ISBN 978-91-1-304811-6, inb, 196 sid

Norstedts fortsätter med Maria Langs deckare. De började i våras med de tre första. Nu kommer ytterligare tre utgivna ursprungligen 1952, -53 och -54. Numera är ju kritikerna rätt eniga om att hennes första böcker var bra, eller i alla fall godkända, medan  hennes senare produktion, och den varade länge, inte riktigt håller måttet. De här tre är fortfarande helt njutbara för den som söker lättsam deckarunderhållning.

Omslag till En skugga blott!Men, kanske det är bäst att säga, jag vet ju inte hur en yngre, mycket yngre, läsare reagerar. Jag läste ju de här i min ungdom, på 60-talet, och tyckte redan då att en del i miljöerna kändes ålderdomligt. Nu är det “ålderdomliga” 50-talet en del av charmen, före mobiltelefoner, med långsamma flyg- och bilresor, en kyskare ungdomstid (men  inte alls utan kärlek och erotik), hänvisning till “judar” utan att det är nedsättande, med miljöer som radikalt förändrats.

Omslag till Rosor, kyssar och dödenVisst kan hon skriva (även om en del ordval och kommatering bidrar till känslan av dåtid), och intrigerna är väl konstruerade (obs konstruerade, för så skulle det vara i den tidens pusseldeckare). Och jag undrar ju om polisen på 50-talet fick agera så privat. Men det är en randanmärkning.

Omslag till Tragedi på en lantkyrkogårdEn fördel som man noterade redan när de kom ut  är förstås miljöerna: här är det humanistiska biblioteket vid Stockholms universitet (finns inte Spy Bar här nu?), en bergslagsgård och en kyrkby. Slutna miljöer med plats för en sluten krets av misstänkta.

En modern detalj är ju att nyutgåvorna också finns som eböcker.

Sammanfattningsvis så blev jag glatt överraskad av att det var så behagligt och underhållande att möta familjen Bure och kommissarie Wijk igen. Tre andra plus: inte för många sidor, en personförteckning och skisser över platserna. Det kan jag ibland sakna i de nutida deckarna.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22