MARCOEFFEKTEN

May 18th, 2013 | By | Category: 2013-05 maj, Recension

Omslag till MarcoeffektenAv Jussi Adler-Olsen
Marco effekten 2012
Översättning Leif Jacobsen
Albert Bonniers förlag 2013
ISBN 978-91-0-013222-4, inb, 484 sid

Här är Avdelning Q, med sina udda medarbetare, tillbaka med sitt speciella sätt att arbeta. Nu har dock ett problem kommit när avdelningen fått en ny överordnad chef.

Handlingen flyter i två parallella spår, som naturligtvis hänger ihop: berättelsen om Marco och hans klan, och polisernas utredning.

Marco är en 15-årig rom (eller kanske inte) som lever som tiggare och ficktjuv i Köpenhamn tillsammans med sina klansyskon. Allt styrs av klanledaren Zola, som har ett starkt grepp både över barnen och de vuxna, där en är Marcos far.

Här skulle rättänkande svensk som läst Dagens Nyheters artiklar om de rumänienromska tiggarna i Stockholm kunna säga att Jussi minsann bygger en del på fördomar utan grund. Men strunt i det: här handlar det om en organiserad kriminalitet där tiggeriet bara är en mycket liten del som sysselsätter barnen tills de blir stora nog för tyngre uppgifter. Dessutom får vi efter hand klart för oss att klanen inte är isolerad i den kriminella världen.

Det handlar om stora pengar, fiffel med bistånd till Afrika och sätt att få en bank på konkursens rand att vara lönsam.

Jag har inte räknat sidorna men känslan är att mer än hälften handlar från Marco och hans liv. Han är den intelligentaste i klanen och har förstått att deras liv inte är värdigt. Han blir tvungen att fly, och efter det blir hans liv en flykt både från klanen som förstår att han kommit på en hemlighet, ett mord, som inte får komma ut, och av polisen som tror att han är inblandad.

Länge lyckas han hålla sig undan men jakten trappas upp ända till slutet.

Verkligen nervpirrande, och läsaren försöker säga till romanfiguren “gör inte så, lita på den där men inte den”.

Lita på att Jussi Adler-Olsen än en gång lyckats både med traditionell spänning och ett par nypor allvarliga samhällsfrågor. Och han beskriver personer som inte är endimensionella.

LEIF-RUNE STRANDELL

Jussi Adler-Olsen

Jussi Adler-Olsen. Foto Martin Dam Kristensen/Scanpix

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22