MÄNNISKORNA

Sep 17th, 2017 | By | Category: 2017-09 sep, Recension

Omslag till MänniskornaAv Matt Haig
The humans, 2013
Översättning Karin Andræ
Massolit, 2016
ISBN 978-91-7679-037-3, inbunden, 378 sidor

Berättelsen tar sin början i en förklädnad vid universitet i Cambridge. Berättaren har i sin egenskap som vonnodarier (invånare i en avlägsen del av världsalltet) uppdraget att ikläda sig rollen som professor Andrew Martin, världens mest framstående matematiker. Hans uppdrag är att eliminera ett hot som professor Martins vetenskapliga genombrott utgör.

Matt HaigBerättaren tecknar i sin egenskap som nyanländ till Jorden och iakttagare av människosläktet  en föga smickrande bild av människor: ” Deras fysiska uppenbarelse är vid första anblicken frånstötande” och ”deras ansikten är behäftade med de mest vedervärdiga egendomligheter”. Samtidigt upptäcker denne mänsklig poesi  och att det trots allt kan vara nödvändigt i förståelsens namn att närma sig dem – människorna – utan förutfattad mening.

Inledningen blir en resa där berättaren efterhand söker sig in i att vara människa, i deras hjärtan och hjärnor. Det är en filosofiskt anlagd thriller, som försöker ge svar på vad det är att vara människa.

I romanen spelar den amerikanske författaren Emily Dickinsson en inte oväsentlig roll. Dels för hennes välfunna och vackra sentenser, dels kanske även för hennes upptagenhet av liv och odödlighet.

Haig har skrivit en läsvärd roman som blandar det sublima med det alldagliga i en originell och spännande historia.

ULF MALMSTRÖM

Författarens webb: http://www.matthaig.com

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22