MÄNNISKOR OCH BROTT

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Recension

Av Eva Faye-Wevle & Johan Åström
Lind & Co 2004

True crime-böcker har tydligen återerövrat sin ställning i Sverige efter stiltjen som uppstod när Carl-Olof Bernhardsson och Börje Heed avlidit. Bara i år har vi sett flera nya ute på marknaden. Skillnaden mellan denna och flera av de tidigare ligger mest i illustrationsmaterialet som rör vid djupa nostalgisträngar, filmaffischer och åldrande taxireklam. Man får grepp om tidsandan i ett Sverige som nu är borta, men verk igen existerade när de olika brotten begicks.

De som intresserar sig för kriminallitteratur i både verklighet och fiktion känner givetvis till de här brottsfallen sedan tidigare. Rånmördaren Ander som blev den siste att mista huvudet i Sverige var en sagolikt korkad skurk. Hans förehavanden den ödesdigra dagen ger belägg för det och förvisso bevisar också Faye-Wevle att man inte bör underskatta klokheten hos förra sekelskiftets polismakt.

Sodowska morden (som häromåret ägnades en helt egen volym) finns med liksom Flyborgska smällen med dess mycket intrikata bakgrund. Författarna har dessutom grävt fram intressant bakgrundsmaterial om ett relativt okänd styckmord i stockholmsförorten Bagarmossen och åstadkommit en sociologiskt intressant essä om de s.k. Träskmorden, det brott som skapade uttrycket ”ståplats i Nybroviken”.

Bilderna är intressanta. Det som kan undvaras är väl justitieminister Thomas Bodströms förord, politiskt korrekt och grundligt intetsägande.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22