MANNEN UTAN HJÄRTA

Jan 17th, 2014 | By | Category: 2014-01 jan, Recension

Omslag till Mannen utan hjärtaAv Camilla Grebe och Åsa Träff
Damm Förlag 2013
ISBN 978-91-7537-045-3, 418 sidor

Systrarna Camilla, psykolog och Åsa, psykolog har skrivit ännu en spänningsroman – Mannen utan hjärta. Det är den fjärde i en serie om psykologen Siri Bergman som nu börjat arbeta inom polisens gärningsmannaprofilgrupp.

Bokens upptakt skildrar hur Miguel Alemany efter att ha varit bortrest finner sin sambo, antikhandlaren Jussi Ståhl, brutalt mördad i sitt hem. Han har skjutits och därefter har hjärtat skurits ur kroppen och lagts i en antik silverskål.

Flera brutala mord på män sker i den kungliga huvudstaden och det mesta pekar på att offrens minsta gemensamma nämnare är deras sexuella läggning.

Camilla Grebe och Åsa TräffSystrarna skriver rappt och ofta väl. De har en friskhet i berättarstilen som känns ny och fräsch. De behandlar de olika skeendena på ett väl instruktivt och levande sätt. De är goda berättare och tar en säker plats bland de tio främsta kriminaldrottningarna av idag.

Det enda jag har emot innehållet i boken är psykologen som är den store problemlösaren. Det dräller av böcker och usla filmer där en överlägsen psykolog genom ett par frågor löser mordgåtan.

Det blir lite larvigt när man känt gamla utredare och hört dem berätta vilket tidsödande och noggrant jobb de måste göra för att lösa olika brott.

Jag citerar: ”Jag läser: man, fysiskt frisk, ingen allvarlig psykisk störning, Inget missbruk, intelligent, motiv: hat, personlig koppling till offren, 35–45 år, fritt yrke, arbetslös, sjukskriven

Jag kan inte slita blicken från listan. För första gången går det upp för mig vad det är egentligen vi har gjort. Vad alla våra diskussioner i det trånga konferensrummet resulterat i.

Bilden av den ansiktslöse gärningsmannen har klarnat.” (min kursiv.)

Ja, herregud, jag kan inte låta bli att tänka på den allvarlige psykologiprofessorn som skrev en hel bok om seriemördare i undervisningssyfte och allt byggde på Thomas Quick.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22