MANNEN SOM SÖKTE SIN SKUGGA (Millennium 5)

Sep 18th, 2017 | By | Category: 2017-09 sep, Recension

Omslag till Mannen som sökte sin skuggaAv David Lagercrantz
Norstedts, 2017
ISBN 9789113073736, inbunden, 405 sidor

Lisbeth Salander är i farten igen. Efter Stieg Larssons monumentala succé med sina tre postumt utgivna böcker har David Lagercrantz fortsatt framgångssagan. I denna författarens andra bok i serien, och totalt alltså den femte, får vi vet mer om Lisbeths barndom. Där finns hemligheter som ännu inte har avslöjats.

De som har följt serien vet att hon har vuxit upp med en misshandlad mamma och en extremt våldsam pappa. Man vet också att hon suttit inspärrad på barnpsykiatriklinik och så småningom satt under förmyndare. När allt det löste sig borde väl problemen vara över. Men nejdå, det finns mer från hennes tidigare år som fortfarande plågar och jagar henne, det blir till och med farligt för henne. Och för andra i samma situation.

I bokens början sitter Lisbeth i fängelse. Under ett kortare straff försöker hon hålla sig så mycket undan som möjligt. Den informella ledaren bland internerna, Benito, vill annat. Hon retar sig på att Salander inte låter sig bli provocerad och att hon försvarar en ung kvinna från Bangladesh som Benito älskar att trakassera.

Lisbeths gamla förmyndare, Holger Palmgren, kommer på besök. Han har fått korn på nya upplysningar om Lisbeths tidigare år. Hon bollar frågan vidare till Mikael Blomkvist. När han och Lisbeth börjar forska kommer de minst sagt obehagliga händelser på spåren. Vissa människor börjar bli oroade och det blir farligt, våldsamt och dramatiskt.

Jag var överraskad över Lagercrantz förra försök att återuppta Lisbeth Salandersagan. Det var inte Stieg Larsson, men det var ändå hyggligt troget myten. Den här boken verkar ha fått en större dos av Lagercrantz i sig. Långa filosofiska och vetenskapliga utläggningar gör att en historia som bör berättas i ett högt tempo tappar fart. Och med det mitt intresse.

Annars är det en välkomponerad intrig. Huvudämnet är använt ett antal gånger tidigare i kriminalromaner, men jag kan av spoilerskäl inte avslöja något om det. Ni får läsa själva. Många av de välkända karaktärerna finns kvar, som t ex polisen Bublanski och advokaten Annika Giannini, Mikaels syster.

Såvitt jag har förstått ska det komma ytterligare en bok i Milleniumserien av Lagercrantz. Jag hoppas att den återgår till det berättarsätt som var Larssons, i alla fall en mer dramatiskt berättad intrig. Och sedan får det vara nog!

NISSE SCHERMAN

David Lagercrantz

David Lagercrantz. Foto Cato Lein

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22