MANNEN SOM LJÖG

Apr 22nd, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till Mannen som ljögAv Carol O’Connel
The Man Who Lied to Women 2008
Översatt av Lisbeth Holst
Voltaire Publishing 2008

Kathy Mallory är huvudperson hos Carol O’Connel, och det är en originell och gåtfull polis. Enligt Publishers Weekly är hon en postfeministisk detektiv, men innan detta begrepp i sin helhet är ordentligt definierat, tänker jag inte skriva under på den saken. Snarare är hon antisocial, inte så underligt med tanke på sin uppväxt på New Yorks mean streets.

Emellertid är Carol O’Connel en skicklig kriminalförfattare och hon har försett sin huvudperson med tillräckligt många pros och cons – och placerats bland horor, narkomaner och brottslingar – för att hennes berättelser ska kännas äkta och riktigt spännande.

Detta är andra boken om Mallory (riktigt intressant översatt av Lisbeth Holst) och hon känns ännu knepigare än förut. Allt börjar med att liket av en kvinna hittas i storstadens lunga Central Park. Det går egentligen inte att berätta mycket mer eftersom O’Connel drar till med list och knep redan från början. Men spännande blir det när Mallory i sitt begär att locka fram mördaren försätter sig själv i livsfara. Ja, jag vet att detta är Formulär 1 A, men här är det synnerligen väl turnerat.

Carol O\'CconnelSom alla hyfsade deckarförfattare håller hon sig med en sidointrig. I den här hennes medarbetare Charles huvudaktör, men Mallory kan inte hålla fingrarna borta.

Jag blev lite undrande när det ena fallet kom att handla om en grabb som enbart med hjälp av tankeverksamhet kunde flytta föremål. Sådant trodde jag tog slut under seansernas gyllene tid på 30-talet. Men när jag väl sjönk in i storyn föreföll det hela alldeles plausibelt.

Carol O’Connel är hur som helst en mycket spännande bekantskap. Det svenska omslaget är vackert att se på men knappast särskilt informativt.

HELGA LINDH

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22