MANNEN SOM LEKTE MED DOCKOR

Nov 10th, 2016 | By | Category: 2016-11 nov, Recension

Mannen som lekte med dockorAv Magnus Jonsson
Modernista och Louise Bäckelin Förlag, 2016
ISBN 978-91-7701-136-1, 397 sidor

En ung kvinna hittas mördad i Stockholm, utstyrd så att hon liknar en porslinsdocka. Krypteringsexperten Linn Ståhl får ett samtal från sin moster som är polischef med en förfrågan om hon är villig att hjälpa de utsedda kriminalarna Rickard Stenlander och Erik Svensson med utredningen. Hon blir aningen förvånad eftersom hon granskas av SÄPO då hon tillhört den extrema vänstergruppen Antifascistisk aktion och har blivit dömd för brott mot rikets säkerhet. Både Stenlander och Svensson ser med misstro på sin nya medhjälpare och Linn Ståhl är inte heller så säker på vad hon ska tycka om dem.

Magnus Jonssons debutroman tar avstamp i ett Sverige där extrema högerkrafter tar för sig och detta får betydelse för utredningen där det inte är så säkert att Ståhl och poliserna har samma agenda. Detta faktum ger viss fart åt framåtrörelsen samtidigt som mördarjakten beskrivs både livfullt och engagerande. Men den ivrigt skateboardande doktoranden Ståhl gör mer än hon bli ombedd och det retar vissa.

De politiska markeringarna känns övertydliga men Jonssons beskrivning av ett vårfagert Stockholm är övertygande. Dagens huvudperson i kriminalromaner får inte vara alltför alldagliga (skateboardåkandet och likheten med Larssons hacker Salander kan väl räknas som lagom avvikande) medan hennes två poliskolleger känns blekare.

Seriemördaren är omsorgsfull och beskrivs också omsorgsfullt vilket bidrar till läsupplevelsen. För att vara en debut är boken mycket vaket skriven och eftersom det enligt reklamen är den första i en trilogi lär vi få höra mer av Linn Ståhl.

Författare Jonsson kommer från området där boken utspelas – på Hornstull och Söder i Stockholm – och är också skateboardåkare.

ELISABETH CARLSSON

Magnus Jonsson

Magnus Jonsson. Foto Jasmin Storch

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22