MANNEN SOM KOM TILLBAKA FRÅN DE DÖDA

Jan 12th, 2008 | By | Category: 2000-3, Recension

Av Gunnar Pettersson
Ordfront 2000

I DAST nummer 1 i år skrev Ingmar Norlén en recension om Håkan Blomqvists bok Gåtan Nils Flyg och denna Flyg dyker också upp då och då i biografin om författaren Gustaf Ericsson, född 1900 och uppväxt i Örebro. Det finns anledning att mena att denne Ericssons liv i flera avseenden var intressantare än de böck

er han gav ut på många olika förlag. Han var en egenartad man som levde ett liv fyllt av äventyr, bland annat var han statist i Hollywood, var kompis med så olika personer som gangstern Bill Dwyer och kulturpersonligheten Majakovskij. Det var förresten den senare som fixade att Ericsson fick bli regiassistent åt Dziga Vertov vid inspelningen av den första ryska ljudfilmen.
Men han startade sin journalistiska karriär inom den kommunistiska pressen i Sverige, på Folkets Dagblad där han i en av sina böcker beskriver redaktionen som ”den sällsammaste blandning av dagdrivare, nihilister, professionella arbetsvägrare, ideella konjunkturryttare, politiska sol- och vårman och moraliskt defekta individer /…/ ingen av dem kapabel till en enda dags ordentligt arbete.”
Han skrev minst sjutton böcker och kom att vandra den cirkel som många odemokratiska personer före honom gjort – från kommunism till en brunt färgad antisemitism. Detta berodde till viss del på hans författarskap. Bonniers refuserade honom, Bonniers är judar!
Vi ett tillfälle iscensatte Ericsson, tillsammans med globetrottern Hans Ostelius, sin egen död i samband med utgivningen av en roman. Han kom att jagas av journalister och gav sig slutligen till känna. Men då hade han bytt namn till Richard Houston.
Det här är en roande och i viss mån oroande skildring av en egensinnig människa, kanske en Kominternspion, kanske en nazist. Här får man veta en hel del om Torsten Kreugers tysksympatier, om Haijbyaffären och om militära planer att göra en kupp mot samlingsregeringen.
Gustaf Ericsson var en mycket provokativ författare som ingen kom riktigt in på livet, inte ens hans egen familj. Han dömdes till fängelse för det han skrev och – trots författarens sympatier – blev hans skrifter förbjudna i Tredje Riket. Han upplevde succéer och katastrofer och dog den 24 februari 1967.
Biografin säger en hel del om Sveriges demokratiska utveckling under nästan sju decennier och är mycket intressant läsning, till och med för den politiskt ointresserade

KJELL. E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22