MANNEN SOM INTE FANNS

Nov 18th, 2013 | By | Category: 2013-11 nov, Recension

Omslag till Mannen som inte fannsAv Robert Ludlum
The Ambler Warning 2005
Översatt av Martin Olsson
Ponto Pocket 2013
ISBN 978-91-7475-116-1, 408 sid

Detta är en av de fyra romaner som Robert Ludlum (1927–2001) inte hade hunnit skriva färdigt innan han dog. Den utspelas delvis på ön Parrish Island vid delstaten Virginias kust. Där ligger en rätt okänd och sällan besökt psykiatrisk klinik där USA:s regering placerat överintelligenta före detta agenter i säkerhetstjänsten som nu blivit galna nog att vara en fara för sitt land.

Ludlum skrev ofta spionagehistorier. Kanske är det därför han döpt sin huvudperson till Ambler. Författaren Eric Ambler brukar ju räknas som fader till 1900-talets spionromaner. Men den här mannen heter inte Eric utan Hal och anses särskilt förvirrad och tycks besväras av en identitetskris.

Så är det emellertid inte. I stället känner han sig fullt frisk och nu vill ha ut och ta reda på vem som stoppade in honom på detta ställe – och varför. Han får hjälp av en vårdare men när han kommer ut får han nästan en chock av att upptäcka att han inte finns registrerad någonstans – han finns helt enkelt inte. Och när han ser sig i spegeln känner han inte igen sig.

Däremot hittar han ledtrådar mot en konspiration: någon tänker sätta dit honom för lönnmord på ett främmande statsöverhuvud, ett attentat som ska genomföras i en nära framtid. Nu jagas han av landets skickligaste agenter.

Trots att boken avslutades av en för mig okänd författare har den ett överraskande, men fullt logiskt slut, helt i Ludlums anda. Det är inte alltid det goda vinner …

OLLE NILSSON

Robert Ludlum

Robert Ludlum. Foto William C Minarick

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22