MANNEN SOM FÖRSVANN

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Recension

Av Jeffrey Deaver
The Vanished Man 2003
Översatt av Nils Larsson
Norstedts 2004

Detta är nummer fem i serien om den rullstolsbundne och mycket handikappade kriminalteknikern Lincoln Rhyme och hans härliga team.

Inledningsvis hittas en ung kvinnlig student bestialiskt mördad. Det visar sig att hon blivit mördad genom ett mycket välkänt magikertrick, som den store magikern Houdini ofta utförde. Men han överlevde till skillnad från denna unga kvinna.

Polisen anländer och finner sig plötsligt stå mitt framför mördaren, som av någon okänd anledning inte lämnat platsen. När hon riktar sin pistol mot honom och befaller honom att lägga sig ner på golvet utför mannen ytterligare ett magiskt trick som gör att han kan försvinna.

Ytterligare mord inträffar och mördaren är varje gång endast en aning före ett gripande. Lincoln Rhyme och hans team, bl.a. Sachs, hans flickvän och partner gör allt för att komma på vem mördaren kan var, men tvingas slutligen inkalla hjälp från en kvinnlig magiker, och en mycket duktig sådan, som dock ännu inte är helt utbildad.

Vid några tillfällen har man äntligen fått fast denne skicklige mördare, men hans enorma magiska kunskaper och hans förmåga att ta sig ur handbojor, kedjor och att öppna dörrar på några sekunder gör att han kan försvinna igen. Det här måste vara en toppenbok för Expressens förre reporter Björn Vinberg, som ju samlar på böcker om cirkusar och det som hör dit. Den här boken är det ett nöje att läsa och man undrar verkligen hur, var och när teamet ska ta fast denne skickliga mördare plus att man naturligtvis vill veta varför han mördar dem han valt ut.

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22