MANNEN SOM FÖLL I GLÖMSKA

Dec 15th, 2011 | By | Category: 2011-12 dec, Recension

Omslag till mannen som föll i glömskaAv Mia Ajvide
Albert Bonniers förlag 2011
ISBN 978-91-0-012552-3, inb, 366 sid

De allra flesta har upplevt någon gång att omgivningen inte märker ens existens. Det kan vara någon dominerande person som suger åt sig all uppmärksamhet. Men ens närmaste brukar inte glömma bort att man finns.

Det är dock vad som händer huvudpersonen i Mia Ajvides debutroman Mannen som föll i glömska (hon har tidigare skrivit lyrik). Jack och Aino är gifta, bor i Roslagen. Jack arbetar som guide på ett slott i närheten och forskar en del om slottets historia.

Men så en dag verkar Aino inte genast känna igen honom, och samtidigt verkar också hans chef ha glömt honom när han inte är i närhetenten. Ett par dagar senare är alla i omgivningen helt oförstående för vem han är.

Han har blivit en av de glömda, en grupp människor som inte de “oglömda” kommer ihåg när de tappar kontakten, inte längre ser personen eller har någon annan fysisk kontakt. De glömda ser dock varandra. Det finns också ett fåtal personer som fungerar som länkar mellan de glömda och den vanliga världen. Jack kommer i kontakt med gruppen som leds av en länk, läkaren Hanna som forskar i fenomenet.

Detta är alltså åter en modern skräckroman, väl förankrad i dagens samhälle, även om vi inte får någon förklaring på hur samhällets elektroniska koll på oss medborgare reagerar.

I mycket är det en utvecklingsroman: huvudpersonens agerande och känslor finns i fokus. Ibland känns den lite pratig, och personerna, glömda som oglömda, får inte fulla konturer, utom några av de mest centrala personerna.

Idén är fantasieggande men riktig skräckstämning vill inte infinna sig. När man kommit en bit in i boken är nog drivkraften att man vill veta hur författaren löser de olika problemen som huvudpersonen står inför, praktiska och känslomässiga.

Inte en dålig orsak att läsa.

LEIF-RUNE STRANDELL

Mia Ajvide

Mia Ajvide. Foto John Ajvide Lindqvist

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22