MANNEN SOM DOG TVÅ GÅNGER

Sep 23rd, 2021 | By | Category: 2021-09 sep, Recension

Omslag till Mannen som dog två gångerAv Richard Osman
The man who died twice, 2021
Översättning Ing-Britt Björklund
Albert Bonniers förlag, 2021
ISBN 978-91-0018896-2, inbunden, 400 sidor

Jag blev väldigt förtjust i Osmans debut, den första boken om Torsdagsmordklubben, alls inte bara för att de fyra huvudpersonerna är i min ålder utan för att de är så trevliga och man bara kan önska att de fanns i verkligheten och man skulle kunna träffa dem. De fyra bor kvar på det fina äldreboendet och Elizabeth, ex-agent inom MI5, får ett brev från en död man. Det är dock skrivet av en annan man, hennes exmake, och han har just knyckt diamanter för 20 miljoner dollar från en man som sköter ekonomiska affärer åt mindre nogräknade personer som knarkbaroner och maffian.

Vi får också träffa denna man, dessutom blir en av de fyra nerslagen, misshandlad och rånad och alla vet vem som gjorde det. Men polisen står maktlös. Hur ska de hämnas? Dessutom håller de två poliserna som ingår i Torsdagsmordklubben på och spanar på en lokal knarkgrossit men lyckas inte sätta dit henne.

Flera parallella historier att hålla reda på. Intrigerna är ännu bättre i denna del 2, personerna får vi lära känna ännu lite mer och de lyckas förvåna varandra.

Jag sträckläste och kände saknad när jag kom till slutet, kan bara tröstas av tanken på att författaren jobbar vidare.

Det är hemska handlingar men väldigt snällt beskrivet. Så här funderar Joyce som i en del kapitel delger oss utdrag ur sin dagbok: ”Jag börjar lära mig hur viktigt det är att stanna upp ibland, ta ett glas tillsammans med goda vänner och bara småprata lite, även om liken läggs på hög omkring en, vilket i allra högsta grad har hänt på sista tiden.

Det är en balansakt, förstås, men liken kommer att finnas kvar nästa morgon och det är dumt att låta dem få förstöra pizzan.”

LEIF-RUNE STRANDELL

Richard Osman

Richard Osman.Foto Penguin Books UK

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22