MANNEN SOM DOG SOM EN LAX

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

Av Mikael Niemi
Norstedts 2006

Mikael Niemi skriver bra, mycket bra. Det flyter, boksidorna bara försvinner. Men: det här är i första hand en pamflett för meänkieli (tornedalsfinska), i andra hand en populärkulturhistorisk berättelse, i tredje hand en kärleksroman och först i fjärde hand en deckare. Visst börjar det med ett brutalt mord, visst finns här poliser och visst finns gåtors lösning i slutet. Men brottshistorien känns inte så viktig för författaren; han använder den för att engagerat tala för tornedalsfinskans förr och nu, vårt behov av hemkänsla och språkets viktiga känslofunktioner.

Jag har inga invändningar mot hans avsikter, men kanske hade det uppnåtts bättre med en rak (men komplicerad) kärlekshistoria. Förstå mig rätt: detta är ingen dålig bok, men det märks tydligt att det detektiva inslaget inte är huvudsaken. Han klarar dock utmärkt några ruggiga actionscener, och det finns ett par kapitel som är fina egna små noveller.

Alltså: läs inte den här boken för deckarhistorien, läs den för hans förmåga att skildra Tornedalen, dess kultur och befolkning och de känslor som finns där.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22