MANNEN MELLAN VÄGGARNA

Apr 20th, 2016 | By | Category: 2016-04 apr, Recension

Omslag till Mannen mellan väggarnaAv Emma Ångström
Piratförlaget, 2016
ISBN 9789164204820, inbunden, 311 sidor

Även om allt till slut får en naturlig förklaring måste denna bok kategoriseras som en skräck- och rysarroman. Den skapar kalla kårar eftersom det som händer skulle kunde hända i vilket hus som helst.

Barn är naturligtvis inblandade, det är ju ofta så i skräckberättelser. En ensam mamma med tre småflickor flyttar in i ett hyreshus. Ett hus där underliga saker sker. Det är inte bara knackningar och skrapanden i väggarna utan även mer handfasta händelser. En man anmäler sin hustru som försvunnen. Två veckor senare återfinner han henne mördad i sin egen hall. Var har kroppen varit under denna tid? Och hur har gärningsmannen tagit sig in och ut ur lägenheten? Vi får följa några av hyresgästerna och hur de påverkas av spökerierna.

Många små underliga saker pekar på att det kanske inte är helt riskfritt att bo där. En hund ”trillar” ut från ett fönster och dör. Det luktar ibland konstigt, och mat försvinner ur kylskåpen. En av de nyinflyttade flickorna leker “Anden i glaset” med förbluffande resultat.

När så en pensionär köper hela fastigheten och börjar mäta väggarna ställs allt på sin spets. Måtten går inte ihop och han anar att det kan finnas mer i huset än vad som stod i köpekontraktet..

Upplägget är klassiskt. Skräcken för att det ska finnas annat bakom väggen än vad man tror är alltid nervkittlande. Hotet från oförklarliga makter är för de flesta skrämmande.

Emma Ångström leder läsaren skickligt igenom de skräckfyllda antydningarna och aningarna. Hon gestaltar husets innevånare väl och presenterar en trovärdig historia. Det blir ändå inte tillräckligt läskigt och som läsare är man ganska tidigt på det klara med allt det som till en början är oklart. Bit för bit presenteras förklaringen, kanske kunde man ha fått längre tid att själv få undra och spekulera.

NISSE SCHERMAN

Emma Ångström

Emma Ångström. Foto Anna-Lena Ahlström

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22