MANNEN MED TVÅ ANSIKTEN

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Recension

Av Olov Svedelid
MB Förlag 2004

Svedelids senaste roman handlar varken om Hassel, Rosenbaum, Catharina eller någon annan av hans kända huvudpersoner, men den utspelas till liten del (väldigt liten, faktiskt) i Sverige. På sätt och vis är den en roman i den stora franska skolan – jämför Greven av Monte Christo eller historien om Jean Valjean – om att man inte helhjärtat kan lita på någon. Här har en amerikansk diplomat misshandlats svårt av bovar i ett garage och måste skickas till schweizisk klinik för plastikkirurgi. Där dör han, tror alla, men i själva verket är det en annan man som dött och diplomaten får hans ansikte och tränas till att verkligen bli honom. Det hela kompliceras av att den döde varit det oinskränkta högsta hönset inom maffian, en man van att bli åtlydd av alla, rik som ett troll och med en moral som en medeltida feodalkung. Dessutom lika subtil och med en brist på hyfs som är monumental.

Diplomaten tror att han engagerats av patriotiska skäl för att knäcka maffian, men allt eftersom tiden går får han anledning att tvivla. Svedelid har skrivit en mycket grym historia där hans huvudperson tvingas gå över lik (skyldiga som oskyldiga) för att rädda sitt eget skinn.

Blodet flödar och författarens teknik att i varje kapitel få till en rejäl klipphängare gör att man knappt, trots kväljningar emellanåt, kan lägga ifrån sig boken innan sista sidan är läst.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22