MANNEN I VATTNET

Feb 6th, 2020 | By | Category: 2020-02 feb, Recension

Omslag till Mannen i vattnetAv Mikael Fuchs
Lind & Co, 2020
ISBN 9789178616077, inbunden, 253 sidor

Mikael Fuchs tillhörde en av förra årets absolut bästa debutanter. Jag var halvt förtrollad av hans idé att ta 1920-talets stadsplan för Stockholm och genomföra den, samt placera romanens handling till mitt gyllene år 1949.

Året är fortfarande detsamma i denna andra del och Stockholm ser fortfarande lite annorlunda ut. Man kan utan problem se Kungliga Slottet från Sveavägen, som för övrigt kantas av många skyskrapor i samma stil som Kungstornen på Kungsgatan. Det är lika njutbart att läsa om ett Stockholm som kunde ha varit, men som ändå mest är sig likt, om än i 40-talsstuk. I förra boken var just det en rejäl överraskning för läsaren, men nu är det lite mer nedtonat, vilket är bra.

Många har jämfört författarens stil med Raymond Chandlers hårdkokta amerikanska deckare. Det med all rätt. Kriminalpoliserna Håkansson och Magnusson låter och agerar lika kallt, cyniskt och humoristiskt som Philip Marlowe.

Speciellt kriminalöverkonstapeln Håkansson får mig att le när han kläcker ur sig den ena cynismen efter den andra med distans och skämtlynne. Han är också, precis som Marlowe, en obotlig tjejjägare…och kanske också magnet.

En privatdetektiv hittas mördad i en stor industrimagnats swimmingpool. Han har till synes ingen koppling till affärsmannen. De misstänkta är förhållandevis få och de förhörs av Håkansson och Magnusson på deras speciella sätt. Vi får träffa galanta damer, skådespelare, byråkrater och kulturpersonligheter.

Trots polisernas till synes likgiltiga uppträdande uppvisar de en skicklighet som så småningom löser fallet. Inom parentes är det inte så svårt för läsaren heller. Kriminalgåtan är inte så märkvärdig. Men vad gör det när berättelsen är så charmig och dessutom på c:a 250 glest skrivna sidor. Njutbart.

NISSE SCHERMAN

Mikael Fuchs

Mikael Fuchs. Foto Eva Lindblad

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22