MANNEN I SKUGGORNA

Oct 19th, 2018 | By | Category: 2018-10 okt, Recension

Omslag till Mannen i skuggornaAv Phoebe Locke
The Tall man, 2018
Översättning Hanna Svensson
Norstedts, 2018
ISBN 978-91-1-308539-5, inbunden, 334 sidor

Detta är nog den mest intrikata thrillerväv jag stött på. Inte själva historien, utan hur den berättas. Hade författaren bara tagit den i kronologisk ordning hade det knappast varit någon spänning kvar alls.

Det är hopp mellan tre tider, först där huvudpersonen Sadie är i skolåldern, sedan 2016 när hon och dottern försöker få ihop livet, sist 2018 när dottern just friats från en mordanklagelse och nu deltar i en tv-dokumentär om hur hennes liv nu, som ”mörderska”, är med åtföljande stort kändisskap.

Det är främst tre huvudpersoner, Sadie, dottern Amber och filmassistenten Greta, samt en grannfru 2016 som också skriver och berättar.

Vi vet alltså att Amber friats från anklagelsen, men inte förrän på de sista sidorna får vi veta vem hon dödade och varför. Det är skickligt skrivet så att vi kan gissa på en rad olika personer, inklusive mor och far, skolkamrater, konstiga personer i omgivningen.

Titelns man i skuggorna, the tall man, är navet i intrigen. När Sadie och hennes kamrater i skolan hör talas om honom får de veta att man kan offra till honom och bli en av hans utvalda, speciella, men andra kan offras. Han vill helst ha döttrarna.

Sadie, som ung, hoppas kunna bli en av de speciella, men när hon växer upp och börjar på universitetet hoppas hon att han har glömt henne. Men när hon blir med barn, gifter sig, kommer oron tillbaka. När dottern är en vecka gammal lämnar hon familjen för att rädda dottern undan ödet att offras till skuggorna.

Efter sexton år kommer hon tillbaka, 2016.

Det är infernaliskt uttänkt, hur läsaren får små, små detaljer hela tiden. Är det en fantasyroman egentligen? Finns mannen i skuggorna? Eller är mytologi och mytomani viktigare förklaringar? Går det verkligen till att göra dokumentärfilm på det här sättet?

Är Amber en stackars förvirrad tonåring i en förfärlig situation? Eller är hon ond?

Ska förstås inte svara på dessa frågor, men den som klarar av att läsa en hel bok (utan att titta i slutet) och hela tiden undra vad författaren har i bakfickan har glädje av språk, av goda personporträtt (inte alltid snälla) och kan då njuta av en inverterad thriller.

LEIF-RUNE STRANDELL

Phoebe Locke

Phoebe Locke. Foto Mark Vessey

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22