MANNEN I SJÖN

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av Arnaldur Indriðason
K1eifarvatn 2004
Översatt av Ylva Hellerud
Prisma 2006

Kleifarvatn är en isländsk sjö och där hittas skelettet av en man med ett hål i huvudskålen. Utredare blir Erlendur Sveinsson som efter en barndom med minst en traumatiskt upplevelse sedan flera böcker tillbaka har blivit polis, och en duktig sådan. Den döde i sjön måste identifieras och spåren leder långt tillbaka och långt bort från ön i Atlanten. Det visar sig att den isländska historien inte är så entydig som man skulle kunna tro. Under det kalla kriget skickades kommunister för utbildning i DDR – Östtyskland.

Erlendur tänker tillbaka på sitt liv och det havererade äktenskapet medan han sköter sitt jobb. Som så ofta hos Indriðason handlar boken om vanligt folk som har anledning att inte förevisa offentligt vad de haft för sig. Och den rena skära ondska som alltför ofta dyker upp i andra författares kriminalromaner finns inte här. Erlendur slipper känna sig hotad och kan sköta sitt grävande. Det kan låta enahanda, men är det inte. På sätt och vis är det en berättelse om religion i politisk förklädnad och om polismannens vilja att hitta det som gömts i människors sinnen.

LOTTA BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22