MANNEN I MÖRKRET

Aug 5th, 2009 | By | Category: 2009-3, Recension

Omslag till Mannen i mörkret

Av Paul Auster
Man in the Dark 2008
Översatt av Ulla Roseen
Bonniers 2009

Den sjuttiotvåårige litteraturkritikern August Brills hustru har nyligen dött. Han har själv varit med om en bilolycka och återhämtar sig nu i sin dotters hus. August Brill kan inte sova utan ligger och fantiserar. Hans dotter har legat ensam på natten i över fem år och dotterdottern som flyttat hem till sin mamma har förlorat sin pojkvän i Irakkriget. Tre ensamma själar i ett hus i Vermont.

I August Brills fantasi växer ett parallellsamhälle till USA upp och han skapar en man vid namn Owen Brick som vaknar upp i ett tre meter djupt hål i marken med så packade väggar att han inte kan ta sig upp. Han är iklädd uniform. En sergeant drar upp honom och för att göra historien kort, så får Brick information om att han befinner sig i ett USA som under Bushs tid inte förlorat sitt World Trade Center i New York och inget Irakkrig existerar. Däremot bröt ett inbördeskrig ut i samband med presidentvalet. Ett antal nordstater har gjort sig fria. Och Owen Brick skall få ett uppdrag för att göra slut på inbördeskriget.

Owen Brick är trollkonstnär som livnär sig på att uppträda inför barn och älskar sin hustru. Hans uppdraget är att mörda August Brill, sin egen skapare. Om han vägrar att utföra uppdraget kommer hans fru att mördas. Han har alltså två val. Att mörda för att få slut på inbördeskriget. Eller vägra att mörda och se sin hustru dö. Här leker Auster både med gammal erotik och eld.

Vad gör då denne August Brill på dagarna. Sitter han även då och fantiserar? Nej,  tillsammans med sin dotter ser han på gamla filmer och gör begåvade analyser och inträngande kommentarer kring filmernas olika detaljer. Det här är en av de bättre partierna i Austers bok.

Jag måste erkänna att de första trettio sidorna i Mannen i mörkret var besvärande trista att läsa. Men ju längre jag kämpade med boken desto bättre blev den. Det var som om Paul Auster för en gångs skull släppte loss och började återge historier som han skildrade på ett enkelt sätt med ett relativt högt uppdrivet tempo. Ända fram till de sista sidorna då han hemfaller åt ett resonemang som bara kan kallas fånigt eller sentimentalt.

LENNART HÖGMAN

Paul Auster. Foto Jerry Bauerr

Paul Auster. Foto Jerry Bauerr

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22