MANNEN I MITTEN

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Recension

Av Marie Cronqvist
Carlssons 2004

Marie Cronqvist är forskare och lärare vid historiska institutionen vid Lunds universitet. Hon har arbetat med att försöka överbrygga den traditionella klyftan mellan kulturhistorien och det militärorienterade historiska berättandet. Som ämne har hon valt hur spioner under det kalla krigets 50- och 60-tal behandlades narrativt i tidningar och böcker under sin samtid och ställer frågan om hus Spionen (alltid med stort S) påverkade det oskyldiga folkhemmet genom berättelser, artiklar, fakta och rykten. Genom hur ämnet behandlades i media förblev kanske inte folkhemmet fullt så oskyldigt som vi gärna inbillar oss. I synnerhet tar hon upp tre spionfall: marinspionen. Enbom och Wennerström och ställer dess dramaturgi mot fiktiva spionhistorier, som de om James Bond.

Det är ingen direkt lättläst bok (Cronqvist är forskare och verket har avhandlingens form) med alla dess fotnoter och pedagogiska upprepningar. För en läsare av skönlitteratur kan det till och med verka löjligt att författaren först berättar vad hon ska skriva, sedan skriver det och därefter berättar vad hon just skrivit.

Men samtidigt är hennes dissekering av det narrativa, av artiklars och böckers dramaturgi, intressant och avslöjande. Lärorikt till och med.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22