MANNEN I DAMASKUS

Apr 4th, 2017 | By | Category: 2017-04 apr, Recension

Omslag till Mannen i DamaskusAv Eric Ericson och Susanna Wallstén
Albert Bonniers Förlag, 2017
ISBN 978-91-0-016680-9, 300 sidor

Efter 1945 flydde den nazistiske krigsförbytaren Alois Brunner till Syrien där han bytte namn till Georg Fischer och levde ett inte alltför tillbakadraget vardagsliv. Vid sidan av att föda upp kaniner på taket till sitt hus gav han gärna intervjuer och hymlade inte med att han varit Adolf Eichmanns närmaste man och ansvarig för 140.000 judars död. Det var inte enbart därför han jagades av den israeliska underrättelsetjänsten Mossad och deras kolleger från andra länder. Han hade också hjälpt den syriska staten att utveckla kemiska vapen. Trots att han dömts för sina förbrytelser levde han i skyddat hägn i Damaskus där han hade ett stort umgänge med olika ljusskygga typer och dog i frihet, troligen 2010 i den aktningsvärda åldern av 92 år.

Han föddes i Ungern, blev österrikisk medborgare och medlem i nazistpartiet 1931, SS-Hauptsturmführer. Det var som tjänsteman vid Tredje rikets säkerhets- och underrättelseministerium Reichssicherheitshauptamt han blev underställd. Åren 1943–1944 var han kommendant för det franska interneringslägret Drancy utanför Paris. Efter kriget flydde han med hjälp av den av Frederick Forsythe omskrivna organisationen till Sydamerika och sedan till Syrien där han blev rådgivare åt regeringen som också drog nytta av hans kunskaper. Han undervisade landets säkerhetsfolk i förhörsmetoder av hårdför art.

Eric Ericsons och Susanna Wallsténs dokumentärroman Mannen i Damaskus kopplar ihop dåtiden med de konflikter som skrämmer oss i dag. De följer Brunner med hjälp av arkiv och intervjuer i många länder med folk på både den goda och den onda sidan. Resultatet har blivit en skrämmande bild av ett efterkrigseuropa där det viktigaste är att göra affärer. Alois Brunner blir mellanhand när Syrien med hjälp av västtysk industri bygger upp sin arsenal av kemiska vapen, och det inbegriper umgänge (naturligtvis förnekelsebart) umgänge med säkerhetspersonal från båda sidor av Atlanten. Och den gamle krigsförbrytaren är inte den ende ur den nazistiska kadern som fick en fristad i ett land i Mellanöstern. Tyska mellanhöjdares kunskaper och inte minst kontakter var hårdvaluta under de första decennierna efter andra världskriget.

Om inte dokumentationen varit så gedigen skulle man kunna tro att det var en hårdför spionthriller av kalla-kriget-snitt. Nu är det en spännande och intressant historia om en verklighet som nästan till överdrift imiterar fiktionen.

Susanna Wallstén (född 1980) är kriminolog med ett särskilt intresse för folkrättsbrott och terrorism. Hon har under pseudonymen Lili von Wallenstein bland annat gett ut romanerna Och gud skapade kvinnan om (och av) Eva Braun 2011 och Elagabalus juveler om Hermann Göring (2012).

Eric Ericson (född 1972) har som författare främst ägnat sig åt samhällets struktur och organisation. Han har också skrivit Brev till samhället (2003), varit medförfattare till Dramatens uppsättning av pjäsen Brev från Eric Ericson (2011) och dokumenterat ruinstaden Palmyra i Syrien.

PER MAGNUSSON

Eric Ericson

Eric Ericson. Foto Johanna Hanno

Susanna Wallstén

Susanna Wallstén. Foto Johanna Hanno

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22