MANNEN FRÅN ALBANIEN Roman om ett förräderi

Dec 9th, 2011 | By | Category: 2011-12 dec, Recension

Omslag till Mannen från AlbanienAv Magnus Montelius
Columbi Publishing 2011
ISBN 978-91-979472-2-0, 341 sid

En förvånansvärt stark romandebut av killen som för två år sedan segrade i novelltävlingen Gåshud med Satellittelefon och i år i bokförlaget Semics deckarnovelltävling med Ett alibi åt señor Banegas.

Han kallar sitt längre verk Mannen från Albanien och tiden är 1990 när järnridån börjat falla. I en kvälli september detta år faller en man från Erstaterrassen och slår ihjäl sig mot Stadsgården. Liket visar sig bära på ett albanskt pass, något som gör journalisten Tobias Meijtens nyfiken och efter en del gruff med sin redaktör letar han sig fram till en akademisk vänstergrupp från 60-talet, verksam i Uppsala, som visar sig ha en märklig bakgrund.

Magnus MonteliusMontelius skildrar människor så att de blir människor och hans hjälte är också som vanligt folk. Han får kämpa sig fram för att finna det han söker eftersom han knappast är något detekterande geni. Det går inte på räls för honom och det gör att Montelius åstadkommit en resonerande deckare som trots det blir mycket spännande.

Underrubriken är ”Roman om ett förräderi” men det handlar faktiskt om mer än ett sådant. Albanien vill inte kännas vid den döde, vad det nu kan innebära. Svensk polis är inte särskilt intresserad av självmordet. Lite annorlunda uppfattas saken sedan en av journalistens kontakter, en uteliggare, hittas död på nästan samma plats som albanen.

Det handlar om förräderi men också om detta mynts andra sida – lojalitet – och Montelius lotsar skickligt läsaren genom historien.

En mycket stark debut, må jag säga!

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22