MÅNGA MÄNNISKOR DÖR SOM DU

Aug 4th, 2009 | By | Category: 2009-3, Recension

Omslag till Många människor dör som du

Av Lina Wolff
Albert Bonniers förlag 2009

Ibland undrar vi på DAST hur förlagens marknadsförare tänker. Denna debut, en novellsamling, har en titel med ordet “dör” i, och ett antal noveller som innehåller mord, bedrägeri, smuggling och andra brott. Men brotten är på inget vis i fokus för författaren.

Novellerna utspelar sig i de flesta fall i Spanien, mest Madrid, och i Lund med omgivningar. Men miljöbeskrivningarna är knapphändiga. Det människorna och deras relationer som det handlar om, hur de beter sig mot varandra och tänker om varandra.

LINA WOLFF

Det är inte särskilt upplyftande. Vi människor är inte enkla och våra känslor inte okomplicerade. Här finns både kvinnor och män som huvudpersoner, berättare, i de olika novellerna. Det ena köner är inte bättre än det andra.

De olika berättelserna är olika, men tonfallet är det samma. Det var längesedan jag läste en bok som så konsekvent uttryckte vemod. Även när berättelsens kärna handlar om kärlek, ibland passion, är tonen melankolisk. Och så kan det förstås också vara.

De olika novellerna tilltalar mig olika mycket. Två fastnade extra mycket i minnet efter att jag slagit igen boken: den första, Ingenmansland, och Snuff. Den första för dess överraskande slut, fast vi fått alla upplysningar redan i början, den andra för dess vardaglighet i det extrema sexuella utlevandet.

Det är en mycket mogen debut. Noveller brukar inte ha lätt att nå ut, och det strama omslaget vänder sig redan det till en sofistikerad läsekrets.

Kanske är marknadsförarna inte så dumma ändå: nu har de som brukar läsa om deckare också fått ett tips om en bok som de troligen inte så lätt skulle uppmärksamma.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22