MANDRAKE

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-3, Recension

Av Paul Eddy
Mandrake 2002
Översatt av Elisabeth Olin
Norstedts 2003

Den hemliga agenten Grace Flint har i uppdrag att fånga in den före detta östtyske storspionen Karl Gröber, numera pengatvättare av gigantiska mått. En förrädare finns mitt ibland dem. Hans kodnamn är Mandrake.

När jag läste Eddys debutthriller Flint minns jag att jag blev mycket imponerad. Otroligt spännande och av en författare som vinnlagt sig om ett noggrant researchförarbete. Nu återkommer Paul Eddy med sin hjältinna Grace Flint i Mandrake. Och jag är fortfarande imponerad just av att han nästan lyckas hålla spänningen uppe i ca 500 sidor och att researchjobbet känns gediget.

Om jag ska vara mycket kritisk vill jag först citera Paul Eddy i dennes efterord: ”…har varit mina redaktörer och tillsammans räddat mig från många berättartekniska tokigheter, särskilt i arbetets slutfas.” Just den avslutande delen tycker jag känns som om Eddy haft en del svårigheter med. Alla trådar nystas inte upp förutom det självklara slutet.

Sen till översättningen. Utmärkt. Men. Visst finns det ett svenskt ord för undercoveroperation?

LENNART HÖGMAN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22