MANDELAEFFEKTEN

Jul 27th, 2021 | By | Category: 2021-07 juli, Recension

Omslag till MandelaeffektenAv Anne Holt
Mandelaeffekten, 2020
Översättning Margareta Järnebrand
Piratförlaget, 2021
ISBN 978-91-642-0741-8, inbunden, 444 sidor

Det här är tredje boken med Anne Holts senaste hjältinna, ex-juristen och privatspanaren Selma Falck. Hon är den jag nu gillar mest av huvudpersonerna, en kvinna som har ett komplicerat liv men som är intelligent och med vilja att se till att rättvisa skipas.

Här är hon redan från början indragen i handlingen. Hon är med två barndomsvänner på kafé mitt på dagen när ena väninnan, stortingsledamot, skjuts i huvudet och kulan råkar också träffa Selma i armen. Vem är det egentliga offret? Den kända Selma eller den rätt okända stortingsledamoten?
Den utredande polisen får inga pluspoäng av Selma, i början, men när boken är slut är deras förhållande helt annorlunda.

Så sker ett mord till, en domare i Högsta domstolen mördas, och Selma och en journalistvän, och polisen så småningom, tror att detta är något väldigt speciellt. Kan det ha att göra med myndighetsmissbruk?

En sådan skandal håller på att rullas upp, en annan är på gång där Norge fälls i Europadomstolen för att inte hantera barnavårdsärenden korrekt, ett flertal.

Anne Holt är ute efter att belysa samhällets gråzoner (hon kan ju en hel del efter sin tid som justitieminister), men hon skriver inget läsaren rätt på näsan. Mordintrigen är lika bra och spännande om man struntar i samhällsfrågorna (men det bör man ju inte göra). Spännande och klurigt är det.

Mandelaeffekten? Nelson Mandela? Jo, och den är något vi alla bör fundera över ibland. Läs boken också för den kunskapen!

LEIF-RUNE STRANDELL

Anne Holt

Anne Holt. Foto Anna-Lena Ahlström

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22