MÄN SOM HATAR KVINNOR

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Recension

Av Stieg Larsson
Norstedts 2005

Stieg Larssons postumt utgivna debutdeckare är en fantastisk historia.

Men ibland blir verkligheten minst lika bisarr som någonsin diktarens egna intriger. Stieg Larsson skrev tre deckare, varav Män som hatar kvinnor är den första. Genom en bekant hamnade manusen hos Norstedts och de beslutade att ge ut böckerna. Strax efter föll Stieg Larsson ihop, 52 år gammal, och avled i en hjärtinfarkt.

Nu kommer den första boken ut och den har redan fått stor och mycket positiv uppmärksamhet.

567 sidor låter som en mastig berättelse, men plötsligt dunsar morgontidningen ned i brevinkastet och man inser att klockan blivit fyra och att det är måndag morgon. Bara några sidor kvar …

Jag kan inte annat än att instämma i änglakören som sjunger Larssons lov. Det här är en i alla avseenden gudabenådad berättelse. Den innehåller praktiskt taget allt som gör en god historia utan att den för den skull känns vare sig yvig eller konstruerad.

I centrum har vi den grävande journalisten Mikael Blomkvist, som efter en mindre lyckad artikel om en känd finansman tvingas ligga lågt ett tag. Då engageras han av en åldrad industriman som vill att Blomkvist ska skriva familjens krönika. Fast egentligen vill han veta hur det gick till när en ung släkting försvann för fyrtio år sedan.

Blomkvist griper sig an verket, kör ohjälpligt fast i något som påminner om det slutna rummets mysterium men får oväntad hjälp av den unga punktjejen och researchen Lisbeth Salander. Salanders motto är att alla människor har någonting att dölja, det gäller bara att hitta det. Och det är hennes gebit. Det är rysliga saker de båda gräver fram. Temat i boken är som titeln anger män som hatar kvinnor, och förutom detta ständigt aktuella tema finns här en mustig släktberättelse, ekonomisk brottslighet, gamla nazistsympatier och snedvridna religiösa uppfattningar representerade.

Efter genomläsningen är det nära till hands att nicka instämmande åt den avgående ROKS-ordförandens påstående – män är djur. Möjligen med ett orwellskt tillägg att vissa män är mer djur än andra.

När jag ser bilden på Stieg Larsson på omslagsfliken kan jag heller inte släppa den förbluffande likheten med min föreställning av bokens huvudperson Mikael Blomkvist.

Men det är hans gestaltning av den piercade, tjuriga punkbruden Lisbeth Salander som visar sig vara en av världens tre bästa hackers trots att hon står under förmyndare, som är bokens huvudnummer och riktigt stora behållning. Ett så kärleksfullt och psykologiskt insiktsfullt porträtt av en ung strulig tjej att man bara oförbehållslöst älskar henne.

Jag har tidigare mer eller mindre oförvägt nominerat såväl Hellström & Roslund som Kanger till årets deckare. Men – the winner is: Stieg Larsson!

Hoppas han hör ovationerna.

PER ERIK TELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22