MAN MED KAPUSCHONG

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Recension

Av Peter Gissy
Tre Böcker 2004

Jag har följt Gissys författarskap sedan den första Mortlandromanen. De har alla varit läsvärda men i år har han lyft sig i det gråsprängda håret i och med introduktionen av kriminalinspektör Gunther Martinsson vid Göteborgspolisen. Martinsson har varit borta ur kåren en tid sedan han vid ett dödligt ingripande fick fingrarna kapade av en vettvilling. När han börjar jobba igen skickas han under protest vidare från våldsroteln till sedlighetsroteln där han får jobba ihop med en snudd på osannolik (men ändå sexig) kvinnlig polis som utreder serievåldtäkter. När en husvagn sprängs i Askim återkallas han till våldet, men är i tankarna (och även i handling) kvar på våldtäktsfallet.

Det är Gissys beskrivning av kapuschongmannen som under knivhot våldför sig på kvinnor som är det intressantaste, även om husvagnssprängningen med dess anknytning till Nazityskland också har sina poänger. Martinsson må vara fingerlös men han saknar inte hjärna och inte heller förmågan till kärlek – aka sex. Den här romanen känns som en nytändning för Gissy. Han är rörlig i språket och rak i intrigbygget. Dessutom tycks han ha besökt polishuset i sin hemstad mer än en gång.

MARTIN MÅRTENSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22