MÅLTAVLA JASON BOURNE

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Recension

Av Erik van Lustbader
The Bourne Legacy 2004
Översatt av Martin Olsson
B. Wahlströms 2006

Det är inte så ofta romanfigurer överlever sina författare, i varje fall inte i modern tid. Framlidne Robert Ludlum skrev tre romaner om den fruktade yrkesmördaren Jason Bourne på 1980-talet. Nu återkommer han som måltavlan i en historia av Lustbader, som för första gången får stå med namnet på omslaget.

Och Lustbader är verkligen ingen novis. Han har under eget namn gett ut nästan två dussin romaner i olika genrer – deckare, thrillers och fantasy.

Ludlum och Lustbader hade samma agent och var stora beundrare av varandra. När filmen med Matt Damon som Bourne blev en succé bad Ludlums dödsbo Lustbader att fortsätta serien. I den nya romanen lever Bournes civila identitet i lugn och ro som professor David Webb vid Georgetown University i Washington D.C. Men det tar inte Lustbader många sidor att bryta lugnet. En skytt missar honom med en hårsmån och det visar sig att flera gamla kamrater redan dödats och ett märkligt kodat meddelande hittas vid deras kroppar. Efter många resor kors och tvärs i världen är han en ungersk terrorist på spåren.

Bourne jagas av sitt förflutna på mer än ett sätt. Lustbader ger honom mer bakgrund och fler nyanser än Ludlum gjorde och använder inte lika många utropstecken. Trots att den nya författaren ger spänningen mer psykologi väjer han inte för brutalt och äckligt våld!

Lustbader är ett gott val när det gäller att föra både Ludlums och Bournes arv vidare.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22