MALÖRT OCH SILVERMÅNE

Jul 25th, 2013 | By | Category: 2013-07 juli, Recension

Omslag till Malört och silvermåneAv Göran Dahlman
Bokförlaget Kärret, 2013
ISBN 9789197144087, inb, 334 sidor

Om ni har sett Morden i Midsomer vet ni vad detta är för typ av deckare. Den tilldrar sig på den engelska landsbygden. Det begås ett antal ganska bestialiska brott. Det finns många misstänkta bybor och de lokala intrigerna är många. Poliserna är hyfsat trevliga och har sina problem men polischefen är en drummel.

Malört och silvermåne skulle ha kunnat vara ett manus i den populära TV-serien om det inte vore för upplösningen. Visserligen är avslutningarna ofta dramatiska och vändningarna många för kommissarie Barnaby men Göran Dahlmans kriminalinspektör Lara Corse råkar ut för en mer otrolig upplösning på fallet än min fantasi räckte till. Men om det kan jag naturligtvis inte avslöja något.

Man skulle kunna tro att författaren är bosatt i England, men det är Göteborg som gäller för honom. Trots det känns detta som en genuin brittisk deckare. Förbluffande. Det finns till och med en nypa torr brittisk humor invävd lite här och där.

Under den årliga festen på puben Dead Raven blir den mycket impopuläre läraren i byn brutalt mördad och skändad. Han har många ovänner, men ingen i byn är sugen på att prata med polisen. När sedan en butiksägare också återfinns död ställs alla relationer, aggressioner och konspirationer på sin spets.

Dahlman har skrivit fler böcker tidigare, men nu har på något sätt funnit en genre som fungerar. Han kanske kan avfolka sin by på samma sätt som Midsomers befolkningsantal drastiskt har sjunkit.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22