MALMÖMANNEN

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av Kristian Lundberg
Symposion 2006

Lundberg beskriver allvarligt, poetiskt och med känsla ett Malmö under senhöst. Staden är befolkad av pundare, alkisar, invandrare och rasister – samt den undanglidande våldtäktsman som gett boken dess titel. Här finns också de vanmäktiga poliserna vars arbetsgrupp för extra ordinära utredningar (EOU) leds av Nils Forsberg. Poliserna är lika ödsligt bundna av traditioner och regler som någonsin det klientel de är satta att omhänderta.

När Lundberg beskriver staden är han en lysande diktare. När han beskriver poliser och dess agerande finner man inga likheter någonstans – varken bland svenska eller utländska författare. Han bryter mot varje konvention och lyckas faktiskt för det mesta komma undan med det. Hittar han en gräns tar han genast fram dynamiten.

Poliserna styrs antingen utifrån eller av inre ambitioner… eller inte alls.

Vad säger då gängse deckarläsare? Jag kan tänka mig följande: Det finns ingen egentlig handling och när man hittar en så trasas den sönder, det är ospännande och hjälten, lika trasig som bokens utslagna, borde få sparken. Jag kan tänka mig historien som ett reportage i Gnistan.

Är det rättvist? På ett sätt, ja. Men Lundberg ställer krav på läsaren som ger sig på hans text. Språket är rikt knypplat som en persisk matta. Man njuter av det, men måste samtidigt lägga ifrån sig alla förväntningar på polisiär logik.

PER MAGNUSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22