MAKTSPEL

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-3, Recension

Av Philip Rosenberg
House of Lords 2002
Översatt av Björn Linné
Norstedts 2003

”Vad hjälper det människan, om hon kunde vinna hela världen, och toge skada till sin själ?” frågas det i Markus 8,36. Det är en fråga som varje människa måste ställa sig. Visserligen erbjuds vi sällan eller aldrig ”hela världen” men vi får ofta välja mellan att ta för oss på andra människors bekostnad eller leva i fred med vår inre röst.

Finns det något mera tragiskt och förlorat än dessa motbjudande individer som engagerar sig i knarkhandeln för att bli rika och som mördas brutalt och grävs ner i närmaste skogsbacke? Till vilken nytta var deras liv? Vad tänkte de och vad hoppades de innerst inne när de av girighet försökte förstöra unga människors liv? Vilka tankar for genom deras huvuden när de förstod att spelet var förlorat, när hänsynslösa medtävlare bakband dem, körde ut dem i skogen och riktade en pistol mot deras skallar?

Det som gäller småhandlarna gäller också denna världens store, som tjänar miljoner på ljusskygga affärer, äras, avundas och dirigerar en enorm makt. Även dessa människor kommer en dag att möta sitt öde, ställas inför sin skapare och möta sin dom – antingen detta nu sker i en värld hinsides döden eller i deras feberheta hjärnor när slutet obönhörligt nalkas.

Medeltida målare som Hieronymus Bosch har skildrat detta mänskliga dilemma i sina fantastiska målningar. Vagnen med de åtråvärda pengarna dras av djävlar till Helvetet och med den följer alla som är giriga och tar för sig av denna världens goda.

Jag kom att tänka på Bosch när jag läste Maktspel. Där berättas om den framgångsrike affärsmannen Jeffrey Blaine som ordnar ett fantastiskt och svindyrt födelsedagsparty när hans älskade dotter Jessica fyller arton år. Festen äger rum på en av New Yorks mest fashionabla restauranger, Stasny’s. Allt är en orgie av lyx, glamour och en demonstration av avundsvärd makt. Journalisten Sharon Lamm talar kritiskt om en ”födelsedagsfest för en liten bortskämd dotter till en rik ragata och hennes arrogante make som hade både stålarna och kontakterna att ta över Stasny’s för en kväll”. Och inom sig formulerar hon en braskande och fräck ingress som hon givetvis inte törs och får använda: ”Den lilla fittan dök upp i en blå sidenklänning som exponerade hennes ganska imponerande och dyra tuttuppsättning”.

Nu går allt snett därför att Jessica med en tonårings oberäknelighet drar med in en katt bland hermelinerna. Denne Eddie Vincenzo och hans vänner är knappast några svärfarsdrömmar. Hela det smaskiga gräddtårtekalaset visar sig bildlikt talat krylla av möss och feststämningen byts i katastrof. En flicka våldtas och skandalen grinar Jeffrey Blaine i ansiktet.

Som en deus ex machina framträder nu en man med auktoritet och kraft, Chet Fiore. Man tar honom för en polis men i själva verket är han en av höjdarna i ett brottssyndikat som styrs av maffiakungen Falcone. Nu har paret Blaine hamnat i klorna på verkliga skurkar och det desperata maktspel som följer har många dramatiska turer innan boken kommer till sitt mycket överraskande slut. Spännande är det så det förslår.

Författaren Philip Rosenberg debuterade med biografi om Thomas Caryle. I ett tillägg till Maktspel tackar han på amerikanskt sätt en mängd människor för deras hjälp med boken, frun, sönerna, förläggaren, agenten, en bror … Det hela kan ha tycke av medeltida kyrkobygge där byggmästaren bara var en bland många skapare av verket. Resultatet blev då som nu ganska vackert – Maktspel är en både fascinerande och tänkvärd moralitet.

JEAN BOLINDER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22