MAKTENS KULISSER Av Britt-Marie Mattsson

Feb 1st, 2008 | By | Category: 2007-4, Recension

Pirat 2007
Jag har alltid varit en beundrare av Britt-Marie Mattson som journalist. Det här är första roman som jag läst av henne. Och förmodligen den sista. Boken handlar om EU-kommissionären Sophie Moline och hennes väninna den svenska kvinnliga statsministern. Ett toppmöte äger rum i Venedig. Säkerhetspådraget är gigantiskt. Och ändå lyckas tydligen, vad man kan tro, några se till att världens ledare och staden Venedig hotas. Av vem? Nordkorea förstås. Det känns lite malätet.

Det börjar med veckotidningsskavaller om våra politiska ledare. Som i gamla amerikanska filmer är ryssarna skurkar och ser ut därefter. Här är säkerhetschefen buffeln, skurken och fienden. Och han är amerikan.

Upplösningen och vägen dit liknar mer en sämre äventyrsroman. Trovärdigheten i det Mattson skriver känns inte. Allt är kuliss och silhuetter. Och slutet liknar mer en dålig göteborgsvits, men utan humor.

LENNART HÖGMAN

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22