MAJOR PETTIGREWS SISTA CHANS

Jun 23rd, 2012 | By | Category: 2012-06 juni, Recension

Omslag till Major Pettigrews sista chansAv Helen Simonson
Major Pettigrew’s Last Stand 2010
Översättning Katarina Jansson
Forum 2012
ISBN 978-91-37-13786-5, inb, 434 sidor

DAST, tidskrift för spänningslitteratur, kallar vi oss. Naturligtvis finns det många litterära genrer och verk som kan vara spännande. Mestadels tänker man dock på deckare och thrillers, och majoriteten av de recensioner vi har gäller sådana. Men ibland får vi böcker från förlagen där någon på marknadsavdelningen tyckt att ”den här passar”.

Och visst kan den göra det.

Här är en bok som har mycket mys men mindre av mysrys. Tänk er Morden i Midsomer men utan mord. Visserligen finns lite brottslighet på de allra sista sidorna men inget avgörande för händelserna innan.

I korthet: I en typisk Midsomerby bor änkemannen Pettigrew, pensionerad major. Han stöter ihop med fru Ali som förestår byns lilla närbutik där han brukar handla sitt te. Hon är änka och visar sig ha samma intresse som majoren för klassisk engelsk litteratur.

De blir vänner och läsaren och omgivningen förstår mycket tidigare än majoren att känslorna blir allt varmare. Men passar det sig?

I likhet med Midsomer-berättelserna finns här några lokala traditioner som är viktiga fokus i berättelsen: den årliga andjakten (på för detta ändamål särskilt uppfödda änder) hos den lokale slottsherren som tyvärr är på ruinens brant, och den likaledes årliga balen på golfklubben där traktens alla honoratiores deltar. Där blir det tydligt hur etniska motsättningar bubblar upp.

Men motsättningarna finns också inom den pakistanska-muslimska gruppen. Allt skildrat på ett mycket sympatiskt sätt.

Författen, vars debut detta är, har jämförts med Wodehouse. Nej, säger jag, det leder tankarna fel. Det är i så fall mer av Tom Sharpe i intrigförvecklingarna. ”Feelgood”, romantisk komedi (med lite allvar i botten) är det. En trevlig sommarläsning, även om man inte helt ska tro att den är realistisk.

LEIF-RUNE STRANDELL

Helen Simonson

Helen Simonson. Foto Nina Subin

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22