MAFFIAKRIG Nio avrättade män. Och staden de levde i

Dec 5th, 2011 | By | Category: 2011-12 dec, Recension

Omslag till MaffiakrigAv Tobias Barkman & Joakim Palmkvist
Albert Bonniers 2011
ISBN 978-91-0-012540-0, inb, 442 sid

Det verkar som om det alltid skulle förekomma ett trefrontskrig mellan samhällets krav på trygghet och olika brottslingars avsikter att öka sitt lebensraum. De som väljer att stå utanför de sociala normerna utgör en fara för sig själva och för oskyldiga människor som råkar befinna sig i närheten när det är dags för uppgörelser med skjutvapen. I förlängningen utsätts samhällsstrukturen för risker som inte borde finnas där.

Tidigare har vi sett dessa tendenser i Stockholm och i synnerhet i Göteborg. Denna bok av kriminalreportrarna Tobias Barkman och Joakim Palmkvist, som båda arbetar för Sydsvenska Dagbladet, visar att Malmö inte kommer undan våldsdåd utförda av kriminella. De berättar om nio mord i Sveriges tredje stad, regelrätta avrättningar som utförts på öppen gata, i den stil som på 20-talet gjorde Chikago så ökänt.

Där handlade stridigheterna mellan ligorna om marknadsandelar när det gällde illegal sprit. Det man själv gjorde var ursäktligt, det konkurrenterna gjorde måste straffas. Där härjade konstellationer ledda av Al Capone och Bugs Moran. Malmös motsvariheter kallas M- och K-falangerna, döpta efter respektive ledares efternamn, som till största delen består av unga män med sina rötter i Mellanöstern och Balkan. Deras affärsverksamhet handlar om oskattade, insmugglade cigarretter, sprit och drycker med lägre alkoholhalt. Och naturligtvis om penningtvätt.

Maffiakrig är ett sansat reportage som både berättar om journalisternas arbete med att leta sig fram till sanningen. Det är en bitvis spännande bok som dock störs av upprepningar, klichéer och – om jag törs skriva det – pladder. En redigerares rödpenna skulle inte ha skadat, tvärtom.

Men man kan inte bortse ifrån att författarna tagit sin uppgift på allvar samtidigt som de funderar på vikten av sitt eget arbete. De visar fram ett förslummat stadslandskap med fattigdom i trånga lägenheter och dess motsats – skrämda lokala politiker som blundar för den egna trygghetens skull och en polismakt som tar lättaste vägen i stället för den arbetsammaste.

KARL HJELM

Tobias Barkman

Tobias Barkman. Foto Emil Malmborg

Joakim Palmkvist

Joakim Palmkvist. Foto Emil Malmborg

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22