MAFFIA Den kompletta historien

Nov 2nd, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till MaffiaAv Frank Shanty
Mafia. The necessary reference to organized crime 2009
Översatt av Peter Staffansson
Bonnier Fakta 2010

När jag 2004 avslutade min bok Maffia – En brottsorganisation från födelse till fall (den utgavs 2005 av MMG Books AB), som behandlade den sicilianska och amerikanska maffian, utgick jag från en snävare tolkning av begreppet maffia än vad Frank Shanty gör. Denne författare hävdar – vilket inte är orimligt – att alla större, globala brottsorganisationer kan innefattas i samlingsnamnet maffia.

Det svenska förlaget har satt Den kompletta historien som undertitel och det skulle nästan Shanty också kunna ha gjort. Det här är en fram till förra eller förrförra året en snudd på heltäckande berättelse (med historik och allt) om skurksammanslagningar som japanska yakuzan, de kinesiska triaderna och tongerna, ryska brottssyndikat, sydamerikanska drogkarteller och amerikanska  finansbovar vid sidan av den sicilianska maffian, de italienska camorran och n’dranghetan samt givetvis de amerikanska familjer som går under samlingsnamnet Cosa Nostra.

Dessutom har han avsnitt om fiktiva filmade brottslingar som familjen Corleone, Sopranos och asiatiska diton. Intressant – fast fan vet om dessa populärkulturella inslag hör hemma i en maffig bok om äkta maffior.

Boken i sin helhet är mycket informativ och den som vill se foton på all världens skurkar hamnar i en guldgruva här. Särskild det avslutande bildgalleriet med personer och händelser under hundra år är värt en extra guldstjärna.

Frank Shanty är rådgivare åt FN gällande global terrorism, har specialiserat sig på internationell organiserad brottslighet och trafficking. Dessutom är han kunnig när det gäller lätta vapen samt kemiska, biologiska och radioaktiva stridsmedel.

Det är förmodligen därför det har varit omöjligt att på Internet hitta ett fotografi av karlen. Inte heller Bonnier Fakta har ett konterfej att visa upp.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22