MAFFIA

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-2, Recension

av Tomas Lappalainen
T. Fischer & Co 1993

Man kan beskriva brottsliga sammanslutningar på många sätt. Tomas Lappalainen har borrat djupt i siciliansk historia och sicilianskt kynne i arbetet med denna bok. Maffian krigar mot den italienska staten, delvis mot människorna i sin omgivning och i högsta grad för de krig inom de egna grupperna. Grundtemat är naturligtvis makt, en styrka som bygger på märkliga hedersbegrepp och samma slags ”respekt” som våra egna ligister och Stureplansmördare talar om.

Lappalainen menar att man inte kan hitta en enda orsak till att maffian blivit det den är. En sådan är emellertid den sicilianska kulturyttring som hyllar dygden att ingenting säga om någonting – ”Den som är döv, blind och tyst lever hundra år i frid” – och att alltid sköta sig själv och skita i andra.

Just att skita i andra är viktigt. Man skall inte vara hjälpsam utan endast tänka på sig själv. Ett annat ordspråk på ön lyder ”Var och en tänker på sin egen förtjänst och bedrar sin kamrat”. Bristen på känsla för kollektivets behov är den gödsel som får maffian att blomstra. Boken ställer många frågor, men man får också många svar, vilket är nödvändigt för dem som vill försöka förstå vad det är som händer inom vår egen tillhörighet – södra EU.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22