MAFFIA 
En brottsorganisation från födelse till fall 


Mar 26th, 2018 | By | Category: 2018-03 mars, Recension

Omslag till MaffiaAv Kjell E. Genberg
Apec Förlag, 2018
ISBN 978-91-88333-22-3, 393 sidor.

Kjell E. Genbergs faktabok om vilda västern har sett flera utgivningar och nu kommer hans bok om maffian i ny uppdaterad utgåva.

Den är både lättläst och svårläst. Det svårlästa har att göra med att det inte bara handlar om en orgie i blodiga mord utan också om en orgie i italienska namn, som det i alla fall för mig är svårt att hålla reda på. Ett namnindex hade suttit bra.
På nära 400 sidor får vi följa maffians väg från och till Sicilien och New York och därutöver till en rad andra amerikanska städer, liksom till Kanada.

Det är ett sanslöst mördande och framför allt formligen pepprar skurkarna varandra till döds. Vi får veta att Al Capone, den mest legendomspunne brottslingen, inte tillhörde maffian. Han hade ett eget revir i Chicago. Intressant nog hade han en bror som var ridande polis och som jagade hembrännare under förbudstiden.

Dödandet blir allteftersom repetitivt. Skurkar träffas och fattar beslut om avrättningar, besluten verkställs av underhuggare. Man sluter fred, bryter löften, mördar igen. Allt detta sker mot bakgrunden av allsköns penningskapande verksamhet. Fackföreningar inte bara infiltreras.

Finns inget fack skapar maffian ett fack. Arbetsgivarna kan sedan köpa arbetsfred genom att betala till maffian. Alla verksamheter i samhället som går att mjölka på slantar måste räkna med maffian.

Detta är en faktaspäckad bok och dess slutsats är att även om maffian försvagats både i Italien och USA så finns den fortfarande.

BERTIL FALK

Kjell E Genberg.

Kjell E Genberg. Foto Mai Soidre

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22