MADAME TERROR

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Recension

Av Jan Guillou
Pirat 2006

Carl Hamilton är tillbaka och ingriper i världspolitiken tillsammans med kvinnor som är pålästa och utsövda ombord på den välutrustade ubåten U-1 Jerusalem. Han var huvudperson i en romansvit om tio böcker som avslutas 1955 med En medborgare höjd över varje misstanke (om man inte räknar den tunna Hamlon som dök upp samma år). Då både Guillou ingen tanke på att Hamilton skulle dyka upp igen. Så blev det i alla fall i Madame Terror som handlar om kriget mot terrorismen. En grupp palestinier använder arvet efter Yasser Arafat för att bygga en ubåt med samma teknik som fanns i ryska Kursk och den ska användas i en attack som är så stor att angreppet inte längre kan kallas terror. Vem är terrorist och vem är det inte? formulerar Guillou frågan.

Det är ett palestinskt krismöte som leder till att Hamilton, äkta dekorerad sjöbuse och viceamiral, engageras som befälhavare på farkosten som bemannas av ryssar och palestinier. Han är ju varken arab eller ryss men talar de språk som behövs. Att Hamilton tackar ja beror på att han är allvarligt uttråkad som dataexperten Charles Hamlon.

Det är en ruskig – och emellanåt ruskigt spännande – historia som Guillou serverar på drygt 400 sidor. Hans sympati för den palestinska saken är tydlig, men hans förklaringar till varför är också tydliga.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22