MACBETH

Apr 22nd, 2018 | By | Category: 2018-04 apr, Recension

Omslag till MacbethAv Jo Nesbø
Macbeth, 2018
Översatt av Per Olaisen
Wahlström & Widstrand, 2018
ISBN 978-91-46-22993-3, 524 sidor

Joe Nesbøs Macbeth är en fri och mycket modern omtolkning av William Shakespeares världsbekanta pjäs trots att den utspelas 1970-talets Norge. Landsortsstaden lider av fattigdom, drogmissbruk och när en stor knarkleverans ska stoppas förvandlas tillslaget till ett blodbad. Kommissarie Macbeth, som själv är före detta missbrukare men också en av de bästa poliser staden haft, får uppdraget att rensa staden från brottslighet.

Han har formidabla motståndare i knarkhandlarna Sweno och Hecate, ledare för den organiserade brottsligheten, men också Lady som äger kasinot Invervess måste tas med i beräkningen. Macbeths insatser blir lyckade och han befordras till chef för den styrka som bekämpar organiserat brott. Nu är han en betydande man utåt men paranoid invärtes plågas han av hjärnspöken. Det är mycket Shakespeare men samtidigt märker man influenser från Stephen King och från hans egna tidigare polisromaner.

Nesbø har i stort använt sig av namnen ur originaldramat vilket kan irritera bardens hängivna beundrare och kan förvirra även andra. Det finns små glidningar som gör att man inte fullt ut kan gissa sig till vad som kommer att hända, vilket ökar spänningen. Trots att författaren har sinne för originalet, men där kungligheter och deras tjänare förvandlats till knarkbaroner och deras hejdukar, har Nesbø åstadkommit en story som står på egna ben, fast förankrad i norsk mylla trots namnen. Människor bär sig underligt åt om förutsättningarna är de rätta oavsett var på jorden de befinner sig. Och människor kan faktiskt bli sina egna värsta fiender och detta faktum beskriver författaren mästerligt.

Det är troligen därför har blivit en av världens mest framgångsrika kriminalförfattare med försäljningssiffror på över 34 miljoner exemplar. Han böcker har översatts till mer än 50 språk. Jo Nesbø är bosatt i Oslo.

PER MAGNUSSON

Jo Nesbø

Jo Nesbø. Foto Thron Ullberg  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22