M. Möten med Mahler, Melville, Duras och minnets atleter

Jun 30th, 2009 | By | Category: 2009-3, Recension

Omslag till M

Av Carl-Johan Malmberg
Wahlström & Widstrand 2009

Deckare och annan spänningslitteratur står inte på menyn när Carl-Johan Malmberg, sedan länge medarbetare i Svenska Dagbladet, nu samlat en rad texter om konst, film, litteratur och musik. Titeln till trots hör inte ens Fritz Langs film ”M” till referenserna (även om Lang själv skymtar förbi i boken).

Ändå är det spännande att följa Malmbergs analyser och resonemang. Som en av Sveriges främsta essäister rör han sig vant och bekvämt bland de ledande namnen i den västerländska kulturhistorien. Den som inte känner sig lika hemmastadd på de största konstmuseerna, i de ledande konsertsalarna och bland de mest prestigeladdade författarskapen kan knappast möta en bättre vägledare och ögonöppnare.

Carl-Johan Malmberg

Att essäsamlingen är en klippbok utan sammanhållande tema gör den på sätt och vis mer överkomlig för den som vill inleda bildningsresan med kortare nedslag i exempelvis melankolibegreppet eller en betraktelse över hästbakens estetik (!).

PÄR ALEXANDERSSON

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22