LYKTBÄRARNAS ÅTERKOMST

Mar 12th, 2010 | By | Category: 2005-1, Recension

Sagan om Rand II
Av Cecilia Wennerström
Wela Fantasy 2004

Detta är saxofonisten och programmeraren Cecilia Wennerströms andra bok i fantasygenren så nu kan hon också kalla sig författare på riktigt. Debutromanen, som jag skrev om 2003, handlar om hur 20-åriga genetik studeranden Petra Bravo från Enskede försöker befria magikern och shazkvinnan Vahinya ur den siste levande demonen Ramgors våld. Denne vill lära sig att skapa tidsrevor för att själv bli fri efter 300.000 år i tröstlöshet. Petra Bravo återkommer här med uppdrag från Rands Högsta råd – hennes order är att utreda ett mord, vilket hon motvilligt accepterar. I sann konspiratorisk anda visar det sig att mordet döljer någonting annat och mycket värre.

Cecilia Wennerström är något av en naturlyriker, kanske till och med en med siarförmåga. Boken kom i fjol och som i första delen är naturen en kraftkälla som har möjligheter att ge igen. Men här är det ändå lite annorlunda. Författaren beskriver skräck på ett säll som inte bara skapar ångest för bokens personer – lite skvalpar dessutom över på läsaren.

Trots märkliga regionnamn som Virendival, Min-An-Tec, Raxxe och Pennerle finns det en kärna av svenskhet i historien. Kanske var det detta avvikande som gjorde att första delen nominerades till Dream Realm Award i USA sedan den översatts och utkommit som e-bok.

ÅSA PETTERSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22