LYCKSÖKAREN

Sep 19th, 2020 | By | Category: 2020-09 sep, Recension

Omslag till LycksökarenAv Jan-Erik Fjell
Lykkejegeren, 2016
Översättning Sandra Rath
Harper Collins, 2020
ISBN 9789150948738, inbunden, 492 sidor

Det är ju ett nordisk deckarunder, inte bara svenskt. Många danskar och norrmän också, några finländare och islänningar. Jan-Erik Fjells huvudperson Anton Brekke arbetar vid norska rikskriminalen och är en lite stökig person, inte en med bästa sociala sättet. Dessutom spelmissbrukare, vilket gör en tjänsteresa till Las Vegas förstås extra känslig.

Resan dit beror på en stulen Cadillac, årgång 1978, utan norska nummerplåtar. När den som köpt bilen börjar kolla hittar man resterna av en hand i underredet och offret torde ha körts över så att handen slitits av.

Ramnumret visar att bilen sålts i Las Vegas, vilket läsaren redan vet eftersom boken utspelar sig i olika tid- och rumsammanhang, 1978 (och några år senare) och nutid, i Las Vegas och i Fredrikstad, närs Oslo, med omgivningar.

Bilen kan spåras till en kvinna, som strax efter bilstölden hittats död, troligen mördd. Läsaren vet också att samtidigt i Las Vegas en äldre man mördas.

En invecklad intrig, men Fjell är skicklig på att få ihop trådarna utan att det känns sökt, och kan dessutom på vägen lura läsaren flera gånger.

En bra intrig med tydliga personer och driv i handlingen. Och en bra diskussion om varför personer kan vara spelberoende.

LEIF-RUNE STRANDELL

Jan-Erik Fjell

Jan-Erik Fjell. Foto Torstein Gamst, Pixilight  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22