LYCKLIGA GATAN

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Recension

Av Gunnar Ohrlander
Hjalmarson & Högberg 2006

Gunnar Ohrlander har skrivit flera mycket spännande deckare och thrillers (och mycket annat). Den här berättelsen om en man som via Grannsamverkan mot brott får en uppgift i ett annars meningslöst liv och som börjar drömma om något annat, skulle man kunna kalla psykologisk thriller. Men ännu hellre skulle jag vilja beteckna den som ett porträtt av en störd man, men en man som har mycket – alltför mycket? – gemensamt med många av oss ”normala” medborgare.

Det är en obehaglig berättelse, och mycket pessimistisk. Sven Alkemyr bor på Mazarinvägen i den fiktiva Stockholmsförorten Farsta kyrkby, men en plats som företer många likheter med existerande villaförorter.

Sven är sjukskriven och hustrun jobbar på Ica. De har tröttnat på varandra och Sven börjar fundera över hur han skulle kunna ta livet av henne för att bli fri att förena sitt liv med grannkvinnan som han träffat via Grannsamverkan. Att hon inte är lika intresserad förstår läsaren, men inte Sven.

Läsaren hänger kvar för att se på vilket sätt det skall gå åt helvete för Sven, och det skall förstås inte avslöjas här. Det finns alltså en spänning, men mest ett porträtt av en medmänniska man nog inte vill ha till granne.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22