LURA DÖDEN

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av Peter Spiegelman
Death’s Little Helpers 2005
Översatt av Lennart Olofsson
Norstedts 2006

Förra årets Spiegelman var debutboken Mörkt förflutet där privatdetektiven John March introducerades. Man kände igen March från forna tiders deckarhjältar – Sam Spade, Lew Archer och Philip Marlowe – trots att tiden här var annorlunda. Man ser sådana tillbakablickar också hos Spiegelmans kolleger Dennis Lehane och George Pelecanos för att nämna ett par. De är hårdkokta, rätt illa medfarna hjältar som lever på att konkurrera på polishusens bakgårdar.

John March är före detta polis med ett bagage av dramatiska upplevelser. Det är dessa som fått honom att sluta inom kåren för att i stället öppna eget. Han har en släkt – rätt brokiga typer – som alla arbetar i finansvärlden i New York och ett förhållande med en kvinna som rör sig och arbetar inom samma sfär. Där rör han sig alltså hemvant, trots att han har rättvisepatos och visar intresse för samhällets underdogs.

När han i Lura döden råkar in i en härva med en försvunnen finansman ser författaren till att March träffar på väl skildrade människor. Intrigen går lätt att smälta, trots att rysk maffia är inblandad. Då brukar det bli mycket våldsamt, men Spiegelman värjer sig mot att göra våldet till det allenarådande.

PER MAGNUSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22