LUNAR PARK

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

Av Bret Easton Ellis
Lunar Park 2005
Översatt av David Nessle
Norstedts 2006

Bret Easton Ellis, American Psychos skapare, blandar och ger med gott humör i sin nya roman Lunar Park som ger sig på det amerikanska samhället som är på väg mot undergången på grund av materialism. Huvudpersonen har samma namn som författaren, och han far fram genom romanen i en labyrint av sanna (?) historier och fantastisk fiktion. Det är dessutom en biografisk berättelse om författaren som festade vilt med både droger och sprit. På så sätt lyckas han åstadkomma ett familjedrama mellan far och son samtidigt som här finns skarpa drag av skräckroman à la Stephen King.

Han berättar om skrivandets villkor: att tillblivelsen av American Psycho var som att leva i en mardröm där hans illasinnade och mordiske yuppie Patrick Bateman inte gav sig innan han blev skriven. Även här handlar det om mord – unga pojkar försvinner spårlöst och det skrämmande är att Brets son tycks veta något om detta. Det finns ingen att tala med, ingen hinner under sin jakt på status och karriär. Till och med barnen proppas fulla med lugnande medel. Allt blir spöklikt i mer än en mening.

David Nessle har översatt fantastiskt bra.

PER MAGNUSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22