LUDVIG XIV SOLKUNGEN

Apr 9th, 2011 | By | Category: 2011-4 april, Recension

Omslag till Ludvig XIV SolkungenAv Herman Lindqvist
Albert Bonniers 2011I
SBN 9789100125370, inbunden, 304 sidor

Lindqvists nya bok är underbart underhållande och dessutom en vettig historielektion om en tid då det var lika viktigt att bära peruk och förföra kvinnor som att bekriga sina fiender. Detta tycktes gälla alla länder i det Europa som var ett lapptäcke av småstater, något som ändrades till del när Solkungen fått sin vilja igenom.

Denna imposanta gestalt – han var vid sidan av allt annat ett matvrak – föddes 5 september 1638 och levde ända till 1 september 1715, trots att han då och då var sjuk, detta vid en tid då det krävdes kärnfysik för att överleva läkarnas märkliga behandlingar. Fem år gammal utropades han till kung, men den som i själva verket styrde Frankrike var kardinal Mazarin som bland mycket annat kom att ge namn till ett bakverk. Under Ludvigs 72-åriga regeringstid i en absolut monarki, osedvanligt lång tid vid makten, utkämpade landet tre stora krig. Han var en regent som mer än någon annan kommit att förknippas med autokratin och allt vad därtill hör. Han anses vara den som uppfann etiketten vid hoven. Själv var han noga med den, dock inte med den katolska lärans regler om trohet. Hans fruntimmersaffärer var många, barnen likaså. Att han var viril bevisas av klagomål över detta från madame de Maintenon.

När Ludvig drabbats av dysenteri blev han flintskallig började han använda peruk, och skapade därmed ett mode.

Lindqvist berättar vid sidan om historien om Ludvig hur den franska makten påverkade Sverige, hur Axel Oxenstierna dök upp för att förhandla, hus drottning Kristina fick det modemedvetna franska hovet att höja på ögonbrynen när de såg hennes maskulina utstyrsel och hur de smått imponerades när ambassadören Magnus Gabriel de la Gardie gjorde en desto flottare entré. När Georg Stiernhielm förärade konungen en erotisk dikt, fylld av de ord som brukar generera pip i amerikanska TV-program, rodnade till och med den frigjorda franska hovpersonalen.

Den teatrale Ludvig hade övergripande framtidsplaner. Han gjorde sitt bästa för att grunda en dynasti, kanske ville han också bli kejsare. Han var i varje fall tillräckligt egotrippad för att inte vara nöjd med kungatiteln.

KJELL E. GENBERG

Herman Lindqvist

Herman Lindqvist. Foto Nikolai Jacobsen

 

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22