LOUIS DRAX NIONDE LIV

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Recension

Av Liz Jensen
The Ninth Life of Louis Drax 2004
Översatt av Marianne Mattsson
Wahlström & Widstrand 2005

Liz Jensen är engelska med dansk far och engelsk-marockansk mor, skrev sin första roman Egg Dancing som skulptris i Frankrike 1995. Nu bor hon i London och har fått flera pris för sitt skrivande. Detta är hennes första översättning till svenska och förlaget presenterar boken som en spänningsroman, vilket kanske är en sanning med modifikation.

Huvudperson är den underlige pojken Louis Drax som är brådmogen och tycks leva i sin egen värld. Varje år råkar han ut för en gräslig olycka, men likt katter klarar han av att kommer ner på alla fyra och man kan tro att också han har nio liv. Ska man tro på detta har han inför sin nioårsdag förbrukat åtta av dem. Så faller han under en utflykt ner i en ravin och det tycks vara klippt.

Så kommer misstankarna. Det var kanske inte en olycka trots allt. Var fadern inblandad? Därav genrebeteckningen ”spänningsroman”. Men Jensen tycks vilja mer än bara underhålla för stunden. Visst finns det spekulativa och cyniska inslag som man kan reagera emot och visst kan man undra över tvära introspektiva kast mitt i alla element som har kriminalromanens karaktäristika. Gåtorna finns … och ibland stämmer det att det är en spänningsroman.

KERSTIN CARLSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22