LORD JOHN OCH KÄRLEKENS LJUVA PLÅGA

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Recension

Av Diana Gabaldon
Lord John and the Private Matter 2003
Översatt av Lars Kumlinde och Sven-Erik Täckmark
Bra Böcker 2004

Det är nästan alltid roligt att läsa historiska romaner, i synnerhet om de har inslag av kriminalitet. Här hamnar läsaren i ett London år 1757 där det puttrar av osedlighet och bekymmer med ”franska sjukan”. Inte alla hinner tänka på att sjuårskriget pågår och att Frankrike och England just börjat slåss om överhögheten i kolonierna. En som måste tänka på bägge problemen är adelsmannen och officeren Lord John Grey, vars unga kusin troligen råkat ut för ”fransosen”. Han behöver diskret ta redan på om detta är sant, men samtidigt måste han undersöka om en mördad officerskollega spionerat.

Gabaldon är väl inläst på tidens historiska skeenden Mördarjakten beskrivs tillsammans med interiörer och exteriörer både i East Ends bordeller och asluktande rännstenar och de eleganta salonger där överklassen dväljs.

Kumlinde och Täckmark har gjort ett gott arbete. Förlaget borde faktiskt ha kostat på att nämna dem som översättare i boken.

JAN NYGREN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22